Het kerkgebouw

Als je het dorp Siddeburen vanuit Hellum binnenkomt, kun je de oude Hervormde kerk van Siddeburen zien. De kerk is waarschijnlijk rond het jaar 1250 gebouwd. Dat zou je bijvoorbeeld nog kunnen zien aan de stijl waarin de kerk gebouwd is. De kerk is namelijk in een Romano-gotische stijl gebouwd. Die stijl wordt gekenmerkt door de vele gebruikte bogen.

De toren zit aan de kerk vast. De toren is van de grond tot de haan negenentwintig meter hoog. Vroeger is de toren een aantal meters hoger geweest. De kerk zelf bestaat uit drie delen:
- de Absis,
- het Schip
- het Koor

De absis zit ongeveer tussen de kerk en de toren. Het schip is het gedeelte waar de mensen zitten en het koor is voor in de kerk, waar nu de kerkenraadsbanken zijn en de halve koepel helemaal voorin de kerk, waar vroeger voor de Reformatie het altaar stond.

In de jaren 50 van de twintigste eeuw is de kerk van binnen en buiten gerestaureerd. Binnen in de kerk zit op de muren een witte kalklaag. Onder die laag zitten nog oude fresco’s. In een een van de koepels is daar nog iets van te zien.

Het kerkorgel

In onze kerk bevindt zich een kerkorgel, die in 1821 is gebouwd door orgelbouwer Lohman uit Groningen. Het huidige kerkorgel is gebouwd in het jaar 1821 door orgelbouwer Lohman uit Groningen. Het is mogelijk dat een gedeelte van de orgelpijpen nog uit een eerder orgel afkomstig.

De dispositie is als volgt:

Bourdon 16’
Praestant 8’
Holpijp 8’ (basc. en disc.)
Viola di Gamba 8’ (disc.)
Octaaf 4’
Fluitdous 4’
Quint 3’
Octaaf 2’
Speelfluit 2’
Mixtuur III

Het orgel heeft een aangehangen pedaal

In de jaren 50 van de twintigste eeuw is het orgel gerestaureerd door de Fa. Pels. De trompet 8' (basc. en disc.) is niet weer herplaatst.

Hervormde kerk Siddeburen

De kerk kan worden bezichtigd.
Bent u eens in de buurt, neemt u dan eens een kijkje in onze oude kerk.

In de licht-en klankweek is de kerk tijdens de braderie ook opengesteld
voor bezoekers.

College van kerkrentmeesters

Wilt u een keertje kijken  in de kerk?

U kunt hiervoor contact opnemen met onderstaande personen
Koster:   W.Tamminga   tel. 0598-432148
Ouderling - kerkrentmeester:  J.O. Bosman,  tel. 0598-431555

meer informatie

Over de kerk is ook een informatieboekje beschikbaar.

De prijs bedraagt € 4,00 (incl.verzendkosten) en is verkrijgbaar
in de kerk en bij het college van kerkrentmeesters

Siddeburen
datum en tijdstip 21-04-2019 om 09.30 uur